Atópia - a hatékony kezelés nem utópia

http://www.pezomed.com/hu/hirek/atopia_-_a_hatekony_kezeles_nem_utopia_1

Mi is az atópia? Az atopiás dermatitis (AD) veleszületett atópiás hajlam alapján kifejlődő, multifaktoriális úton öröklődő, gyakori, viszketéssel, száraz bőrrel járó, recidiváló, idült bőrgyulladás, amely esetenként és időnként magas IgE szinttel, illetve más allergiás betegségekkel (asthma, szénanátha, étel allergia, urticaria) kombinálva jelentkezik. Gyermekkori prevalencia 15,1 – 17,5%

Panaszok / Tünetek / Általános jellemzők

A klinikai tüneteket a kifejezett polimorfizmus jellemzi. A betegség lefolyása kiszámíthatatlan. Sokszor gyermekkorban, ritkán az újszülött-kor első hónapjában kezdődik. A bőr száraz, durva tapintatú, gyerekeken és felnőtteken elsősorban a könyök, térdhajlat és a nyak területére, valamint a comb belső felszínére lokalizálódnak. Csecsemőkön a típusos lokalizáció a hajas fejbőr és az arc.
A betegség sok esetben álmatlansággal, erős viszketési rohamokkal kezdődik. Az atopiás dermatítiszes betegekre jellemző a száraz bőr, a fokozott transzepidermális vízvesztés, a szebosztázis, a vékonyabb stratum corneum, az irritáció iránti fokozott érzékenység. A bőr barrier funkciója károsodott, regeneráció készsége csökkent. A száraz bőrön ekcémás tünetek jelennek meg, papulovesiculák kialakulásával

Provokáló / Kiváltó tényezők:

Az atopias dermatitis kialakulását számos provokáló tényező elősegítheti. A provokáló faktorok közé tartoznak az irritáló behatások (kemikáliák, gyapjú, tartós mechanikai inger, stb.), allergének (pl. pollenek, élelmiszerek, stb.), mikrobák, és a pszichés tényezők. Ezeken túlmenően a klimatikus viszonyok is hatással vannak a betegségre. Atopias dermatitises betegekben gyakran található emelkedett szérum IgE szint és nagyfokú érzékenység a környezeti allergénekkel (pl. ételek) szemben. A belső és külsőszennyezőanyagok pl. dohányfüst szintén fokozó hatással van az IgE termelésre. Az atopias gyermekek 1/3-ában fordul elő ételallergia.

Diferenciál diagnosztika:

A betegség diagnózisa az anamnézis és a klinikai tünetek alapján állítható fel. A négy fő jellemvonásból (viszketés, krónikus vagy krónikusan recidiváló bőrtünetek, jellegzetes eloszlás, morfológia, atópiás anamnézis) három fennállása esetén - kimondható az atopiás dermatitis diagnózisa. Az atópiás dermatitisz betegséget el kell különíteni számos más bőrgyógyászati betegségtől:
pelenka-dermatitis, irritatív dermatitis, contact dermatitis, ekzema nummulare, psoriasis vulgaris viszketést okozó betegségek, (máj, vese, diabetes, tumor. stb.)

Kezelés: Minden esetben egyénfüggő:

Tanácsolni kell a köröm rövidre vágását, gyapjú- és műszálas ruházat mellőzését, puha, pamut ruházat viselését, a lakás levegőjének párásítását a fűtési időszakban. A lakás atka-mentesítése kedvezően befolyásolja a betegek bőrállapotát, mivel a házipor atka a leggyakrabban kimutatható allergén atopiás ekzemában Fontos lehet az étrend váltás.
Javasolt a rövid, szappan és fürdőhab nélküli langyos vizes zuhanyzás és speciális mosakodó szerek, használata. Adjuváns bőrápolás, mivel az atópiás dermatitisben szenvedő betegek bőre száraz (eszenciális zsirsav hiány 50%), a bőr barrier funkciója károsodott, az adjuváns bázisterápia alapvető a betegség kezelésében. Adekvát hidratáló krémek, rendszeres használatát jelenti melyek hidratálják, és zsírosabbá teszik a bőrt. Gyulladásgátló gyógyszerek. Antihisztaminok (viszketés csillapítás). Antibiotikus, Antivirális kezelések. Pszichoterápia és klimaterápia.

Mit mond a bőrgyógyász?

Gyermekeknél az atópiás dermatitis megjelenése mögött csak ritkán lehet egyértelműen kimutatni allergizáló anyagot. Azonban vérvétel során kaphatunk visszajelzést a csecsemő szervezetének allergizálhatóságáról. Többek közt a magas „Immunglobulin E” szint, nagy valószínűséggel erősíti az atópia gyanúját. Nagyon fontos, hogy a szülő már kezdeti stádiumban odafigyeljen a gyermek tüneteinek kezelésére, ami elsősorban a bababőr ápolásában használatos készítmények megfelelő kiválasztásával és helyes alkalmazásával történik.
Az atópiás bőrtünetekre hajlamos gyermekeket atópiás alkatúaknak nevezzük. Náluk sok esetben társul a bőrbetegség mellé asztma, szénanátha és egyéb allergia, illetve nagyobb esélyük van arra, hogy ezek a betegségek felnőtt korukban kialakuljanak. Az atópiás dermatitis (atópiás bőrgyulladás) elsősorban alapvetően száraz bőrű gyermekeknél fordul elő, és megjelenésének hátterében minden esetben az immunrendszer sajátos gyengesége áll. A hideg hónapok kifejezetten kedvezőtlen hatással vannak az atópiás bőrtünetekre, melyek viszketése pedig kihat a bőr barrier funkciójára, vagyis arra a képességére, amivel a nedvességet megőrzi, valamint az irritáló anyagokat távol tartja. Ezért ilyenkor az átlagnál jobban érdemes figyelni a problémás bőr gondos ápolására. Ennek érdekében speciális fürdető és testápoló készítmények használata ajánlott az elvesztett zsír mennyiségének pótlása, a bőr táplálása és védelme, valamint a viszketést csillapító hidratálás céljából.

Ápolja bőrét Psorioderm és Pezoderm termékekkel!

Az atópiás bőrproblémákkal küzdő csecsemők és gyermekek száraz, érzékeny bőrének ápolása kiemelt figyelmet igényel. A Pezomed Kft által gyártott dermokozmetikumok között számos olyan készítmény található, amely felnőttek és gyerekek részére egyaránt biztonsággal használható az igényes bőrápolásban, és olyanok is, amelyeket kifejezetten érzékeny, problémás bőrű gyermekek és csecsemők számára fejlesztettek ki természetes alapanyagú összetevők előtérbe helyezésével. A termékek parabenmentesek és különleges, allergénmentes illatanyagot tartalmaznak.
Atópiás bőrnél, ha lehetséges, fürdetés helyett érdemes a zuhanyozást előtérbe helyezni, hogy a bőr száradását minél kevésbé fokozzuk. Ehhez használjunk érzékeny bőrre készült, PEZODERM FÜRDETŐ KRÉMET javasoljuk, amely fenntartja a bőr természetes hidratáltságát és védelmét.
Az atópiás bőr hidratálása különösen fontos. Ehhez érdemes a PSORIODERM SENSITIVE termékeket használni, amely vitaminokat és növényi eredetű aktív összetevőket tartalmaz, gazdag lipidekben, valamint omega–3 és –6 zsírsavakban, melyek jó állapotban tartják a bőrt és helyreállítják, illetve erősítik védőrétegét.
A már megerősödött bababőrt a PEZODERM FÜRDETŐKRÉMMEL, vagy a PSORIODERM SENSITIVE TUSFÜRDŐVEL tisztítsuk és a PSORIODERM SENSITIVE TESTÁPOLÓVAL hidratáljuk. Ezek a termékek felnőttek számára is kiválóak.

Három érdekes Angol nyelvű információs anyag a termékeinkről, sikereinkről. A képekre kattintva töltheti le, olvashatja a PDF fileokat:


Copyright © All Rights Reserved Pezomed Kft - www.pezomed.com - Minden jog fenntartva. A weboldalon található anyagok, szerzői jogvédelem alatt állnak. Felhasználásuk csak a Pezomed Kft írásos engedélyével lehetséges. Amennyiben szeretné felhasználni a www.pezomed.com weboldalon lévő anyagokat, úgy keresse DR NAGY ZOLTÁN tulajdonost, ügyvezető igazgatót. Köszönjük.

DR BELEZNAY GYÖNGYIKE

Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika tulajdonosa. Az Amerikai Bőrgyógyászati akadémia tagja.
Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Dózsa György utca 60. fsz.
Telefon: +36 42 506091 Fax: +36 42 506092 Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu


0 megjegyzés: