Pezoderm - az idöskori börgyulladásról



Dr. Beleznay Gyöngyike: Negyvenéves kor körül már rohamosan csökken a sejtek közötti anyagok, a ceramidok mennyisége. A bőr rugalmasságáért és hidratálásáért felelős hatóanyagok, a kollagén és az elasztin képződése is nagymértékben csökken. Ötvenéves kortól a bőr vékonyodni kezd. A kollagén is könnyebben bomlik. Az idősödő bőr sejtjei és mirigyei már nem működnek olyan aktívan, ezért egy lassú, fokozatos bőrsorvadás alakul ki. A hormonszint csökkenése miatt a bőr sokat veszít rugalmasságából és vastagságából, az erek szűkülése miatt pedig a vérkeringése is gyengül. Az idősödő bőr szerkezete átalakul, megváltozik. Ezeket figyelembe kell venni a bőrápolásnál.

Mit mond a bőrgyógyász?


Az életkor előrehaladtával a sejtosztódás, és a bőrfelszín alatti rugalmas valamint rugalmatlan rostok (a kollagén, és az elasztin) termelődésének üteme is lelassul. A bőr elvékonyodik, rugalmatlan lesz. A sejtek víztartalmának csökkenése, a faggyúmirigyek nem megfelelő, csökkent működése miatt a bőr szárazzá válik, felszíne néha finoman hámlik. A bőr irharétege és a bőralja zsírszövete is vékonyodni kezd, a rostok mennyisége, a zsírszövet védőfunkciója rohamosan csökken. A bőr szarurétege megvastagodik, az alatta található hámréteg pedig elvékonyodik. Az idősödő bőr fiatalkori állapotához képest jóval vékonyabb, és jóval törékenyebb. Az elvékonyodott száraz bőr kis sérülései szinte nem is láthatóak, viszont másodlagos bőrgyulladás okai lehetnek. Ilyen szövődménye a bőrszárazságnak az időskori ekcéma is. Minél idősebb a bőr, annál nehezebben újulnak meg a bőr felhámsejtjei. Az idős bőrnek tehát minden nap intenzív védelemre és ápolásra van szüksége.

Az időskori bőr jellemzői:

Időskorra a szervezetünk is nagy válltozásokon megy át. A kor előrehaladtával az élettani funkciók csökkennek, megválltoznak. Időskorban az alkalmazkodás (adaptáció) a szervezet megfelelő reakciókészsége a külső és belső behatásokra, több irányban változik, leginkább csökken, és el is húzódik. Az évek múlásával a bőr egyes rétegeiben egyre növekvő mértékben jelentkeznek az öregedés tünetei. Időskorra jellemző a bőrhám elvékonyodása, a bőr irharétege és a bőralja zsírszövete is vékonyodni kezd, a rostok mennyisége, a zsírszövet védőfunkciója rohamosan csökken. A bőrt kívülről hidrolipid film védi, mely jelentős szerepet játszik a bőr külső hatásokkal szembeni védelmében, a transzepidermális vízvesztés meggátolásában, a bőrben tárolódó víz túlzott mértékű elpárolgásának megakadályozásában, a bőr megfelelő hidratáltságának megtartásában.
Ez a hidrolipid filmbarrier csökken idős korra. A sejtek víztartalmának csökkenése, és a faggyúmirigyek nem megfelelő, csökkent működése miatt a bőr szárazzá válik, felszíne néha finoman hámlik. A bőr védelmi funkciója gyengül, a bőr kiszárad, kialakul a száraz bőrön a bőrviszketés (pruritus senilis)

A bőrviszketés folyamatos irritációs faktor, mindemellett a száraz idős bőr esetében a bőrsejtek megújulási folyamata lelassult, a szarulemezkék nehezebben válnak le a bőrfelszínről, mert az alattuk található bőrrétegek keratinsejtjei csak lassabb ütemben vándorolnak felfelé. A szaruréteg ezért megvastagodik, az alatta található hám pedig elvékonyodik. A bőrt kívülről érő stresszhatások megbonthatják az epidermisz integritását, eltéréseket hozhatnak létre szerkezetében és funkcióiban, a behatások következtében keletkező zavarok pedig csak lassan és nehezen háríthatóak el.
Az idősödő száraz bőr érzékenyen reagál a környezeti hatásokra, és barrierjének felborult egyensúlya nem könnyen állítható helyre. A folyamatos irritáció, és viszketés az elvékonyodott száraz bőr kis sérülései másodlagos bőrgyulladás okai lehetnek, folyamatosan fenntartják az idős bőr másodlagos gyulladásos állapotot (dermatitis senilis). A folyamatosan fennálló szövődménye a bőrszárazságnak, a bőrviszketésnek tehát az időskori ekcéma kialakulása.

A Pezoderm® Védőkrém, és a Pezoderm® Fürdető krém alkalmas az idős bőr mindennapi ápolására. Mi a Derma-Art Bőrgyógyászati Klinikán ajánljuk ezeket a kiváló minőségű termékeket az idős korúak számára. Vásárolja meg a termékeket itt a Derma-Art Bőrgyógyászati Klinikán, vagy interneten az EventusPharma Webáruházban. A termékek kaphatóak a gyógyszertárakban is.

Letölthető anyagok:
PEZODERM - MEGSZÜLETTÜNK PEZODERM - BABAPOPSI ÁPOLÁSA PEZODERM - IDŐSKOR

Dr Beleznay Gyöngyike
Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika
Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Dózsa György utca 60. fsz.
Telefon: +36 42 506091 Fax: +36 42 506092 Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu
KövessEN a közösségi oldalainkon:




© Dr. Beleznay Gyöngyike - Minden jog fenntartva. A weboldalon található anyagok, szerzői jogvédelem alatt állnak. Felhasználásuk csak Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász engedélyével lehetséges. Amennyiben szeretné felhasználni a drbeleznay.hu weboldalon lévő anyagokat, úgy keresse Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyászt. Köszönjük.

0 megjegyzés: